Slider

PRIMJENA ZAKONA O KONTROLI I OGRANIČENOJ UPOTREBI DUHANA, DUHANSKIH I OSTALIH PROIZVODA ZA PUŠENJE U FBiH

05 June 2024

Primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje ("Sl. novine FBiH", br. 38/2022) u Federaciji BiH započela je 28. svibnja 2024. godine, uz podsjećanje da je Zakon stupio na snagu u svibnju prošle godine.

U skladu s ovim zakonom pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu. Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojem se nalaze maloljetne osobe, što nadziru policijski službenici. Kako je navedeno u Zakonu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) dužni su na vidnim mjestima istaknuti znak "zabranjeno pušenje", a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i drugo posuđe za odlaganje pepela. Pušenje će bit dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorijama za smještaj gostiju, u skladu sa propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. U objektu u kojem se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH pripremio je “Vodič za prevenciju pušenja među školskom djecom“ kao metodološki okvir za nastavne planove i programe obrazovnih ustanova u Federaciji BiH na temu prevencije pušenja i upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda.

Konzumacija duhana je globalna javnozdravstvena prijetnja

  • Godišnje od posljedica pušenja umire oko osam miliona ljudu u svijetu.  Više od sedam miliona smrtnih slučajeva posljedica je direktne upotrebe  duhana, dok je oko 1.2 miliona  posljedica izloženosti  duhanskom dimu od strane drugih pušača.
  • Konzumacija duhanskih proizvoda se povezuje sa 25% svih smrti od raka u svijetu, procijenjeno na 2,5 miliona umrlih godišnje.
  • Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da danas u svijetu ima oko 1,2 milijarde korisnika duhana. Šteta uzrokovana ovom ovisnošću broji se u trilionima dolara zdravstvenih troškova i štete za okoliš zbog čega je potrebno uložiti više napora u edukaciju- posebno  mladih, o opasnostima pušenja.
  • Duhan je glavni uzročnik raznih vrsta raka, a samo pušenje odgovorno je za 90% smrti od raka pluća. Konzumacija duhana glavni je uzročnik niza karcinoma, uključujući one koji zahvataju usnu šupljinu, pluća, jetru, želudac, crijeva, jajnike i određene vrste leukemije.
  • U borbi za zdravlje budućih generacija, upotreba duhana, posebno među mladima između 13 i 15 godina, predstavlja značajan globalni javnozdravstveni izazov.
  • Ciljane taktike duhanske industrije prema mladima uključuju marketing novih proizvoda kao što su e-cigarete, bezdimni duhanski proizvodi, snus, nikotinske vrećice i korištenje digitalnih platformi za zaobilaženje tradicionalnih ograničenja reklamiranja i promocije ovih proizvoda.
  • Više od 38 miliona mladih u dobi između 13 i 15 godina puši neki od oblika duhana. Unutar europske regije WHO, upotreba duhana među mladima između 13 i 15 godina iznosi 11,5% za dječake i 10,1% za djevojčice, što predstavlja značajan javnozdravstveni  izazov.

Director

Andrea Jurić 
MD epidemiologist

Daily report for WHC